Failing to plan is planning to fail :-)

quotes about inspirational 15391 1

Planning is een belangrijk onderdeel van een gestructureerd gescheiden leven het is ook een van de belangrijkste onderdelen van een succesvol samengesteld gezin. En als je denkt: ow maar dan pak je toch gewoon allemaal een agenda en plan je, dan heb je het mis. Niet alleen heeft planning te maken met kijken wanneer je kan, het heeft bewust of onbewust ook te maken met gunnen, schikken, een punt maken of de ssshhhhttt en dat zeg ik niet hardop... de wel bekende f*ck you. Maar het heeft ook te maken met TIJD, voor plannen heb je tijd nodig, en ruimte in je hoofd (ik dan tenminste :-) en een ex, een andere ex, vriend en vriendin van ex (blijft toch een rot woord), werkgevers, klanten, scholen en niet te vergeten KEUZES.

En ja, hoe geweldig mooi jullie gescheiden bestaan dan ook is, je kan mij niet wijsmaken dat er nooit een licht 'negatieve' gedachte naar boven is gekomen zoals: 'tssss...tis alleen maar als het hem/haar uitkomt', 'Ja jammer dan als het niet uitkomt, het komt mij ook wel eens niet uit en ik heb veel vaker de kinderen' etc.. Goed gescheiden zijn en blijven en je gevoelens onder controle houden werken elkaar toch nog wel eens tegen, maar zeker wel de moeite waard om aan te werken.

Nu hebben wij het voordeel dat onze kinderen gebruik maken van een ultiem 'wanneer-zijn-we-bij-papa-of-mama' rooster (vinden wij dan). Een weekend zijn mijn kinders bij ons, het andere weekend zijn de kinderen van GJ er, soms hebben we een weekend geen kinderen en dan een van de allerleukste weekenden hebben we een FULL HOUSE, alle kinders zijn er! Voordeel van deze planning is dat onze kinderen soms echt quality time hebben met ons. Gewoon met je vader of je moeder, geen aandacht delen met 4 andere kinderen is best lekker zo nu en dan. Het weekend zonder kinderen wordt vaak effectief gebruikt, quality time! En in het weekend fullhouse heb ik altijd een soort rust gevoel (klinkt gek met 5 kindertjes) maar dan is alles even compleet.

Onze planning hangt in de keuken, staat in onze telefoons en er staat zoveel mogelijk op. Duidelijkheid, structuur is wat ik toen wij gingen scheiden met stip op 1 heb gezet. Het hele we-draaien-er-nog-even-omheen gedoe is voor kinderen niet te begrijpen. En deze kleine monstertjes :-) zien alles, bij enige twijfel vanuit jou weten ze hier precies op in te spelen en hebben ze in eens geen zin in tassen inpakken, spelen ze ultiem in op je gevoel: 'Ga jij het dan wel redden mama?', of 'Ja ik heb wel zin om naar papa te gaan maar ik mis je dan als ik in bed lig'. In het begin breekt je hart in duizend stukjes en het is nog steeds een uitdaging om je eigen gevoel even aan de kant te zetten en een positieve twist te geven aan dit verhaal (maar je KAN HET!). Want het is net zoals je je peutertje bij de peuterspeelzaal bracht of voor de eerste keer naar school. Eenmaal je rug gedraaid hebben ze een geweldig leuke dag. (ik had hier altijd mijn twijfels over totdat ik zelf juf werd en zag hoe sluw sommige kleuters zijn haha).

En dan wil ik je toch even mijn Top 5 in plan tips delen:

1. Zorg voor duidelijkheid, de kinderen gaan dan en dan naar papa of mama.
Ook al hebben ze geen zin, heb je slecht gepland etc. Leer ervan en doe het de volgende keer anders maar blijf duidelijk en begeleid je kinderen zo goed mogelijk hier in.
2. Probeer quality time in te plannen met je eigen kinderen.
In het begin is aandacht delen best moeilijk! Sommige kinderen missen papa of mama omdat ze aandacht moeten delen.
3. Blijf op de hoogte!
Zie je je kinderen alleen in het weekend dan heb je hier een beste uitdaging aan, denk aan de sportwedstrijd, de uitvoering of het kinderfeestje (etc. etc. en etc.) Stuur een berichtje, bel ze op, laat weten dat je aan ze denkt. Zet deze hoogtepunten van je kinderen dus ook in je eigen agenda.
4. Quality time met je nieuwe lief, je vriendinnen, familie.
Plan het in ook al is het een afspraak over een maand, dan staat het wel!
5. YOU-TIME
Jaja, je hebt geen tijd ik weet het, je hebt het druk met kindjes, werk, deadlines, een schoon huis etc. Maar wow worden we niet allemaal blij van een uurtje in bad, een bezoek aan de kapper (euh nou ja soms)? Je kinderen, je lief en je omgeving hebben veel meer aan een gelukkige JIJ dan aan een overwerkt-nep blije moeder met een schoon huis :-)

Heb jij nog leuke tips? De allerleukste krijgt een 'Sweet Memory Lane' kado, een uniek invulboek met mooie herinneringen en wensen, speciaal voor de allerliefste vriendin! Met Sweet Memorylane maak je een persoonlijk document, een uniek boek over jullie tijd samen, vol met onvergetelijke herinneringen, lieve woorden en toekomst­dromen. Waar jullie allebei nog vaak met plezier in terug zullen lezen!

172754149

 

 

 

 

 

 

 

Verwachtingen volgens William S.

expectationshakespearequoteswordsquoteshakespeares ee6ea6562eaff9feebba05aca3925daa h large

 

Aangezien ik niet aan goede voornemens ging doen zal ik je niet vermoeien met mijn toch stiekem gemaakte goede voornemens. Eigenlijk ben ik er achter gekomen dat voornemens best wel wat te maken hebben met verwachtingen. En ow, die zijn dan weer ingewikkeld: verwachtingen. Verwachtingen, zo daar heb ik er best veel van. En meestal zijn verwachtingen killing, richten op het HIER en NU en op ons zelf is eigenlijk een stuk rustiger! Hm klinkt best overzichtelijk...

Het leven wordt er in ieder geval een stuk makkelijker van al ben je maar bewust van die dingen :-) De belangrijkste eye-opener rondom bewustwording (waaaah zweef) had ik wel toen ik het boek van Berthold Gunster: Lastige kinderen Heb jij even geluk, had gelezen. Want wat verwachten wij eigenlijk veel van onze kinderen. We willen het liefst dat ze allemaal naar de universiteit gaan (en als wij het niet doen dan verwacht het onderwijssysteem dat wel), of juist die studie kiezen die we zelf altijd hebben willen doen. Dat ze allemaal netjes hun jas opruimen, hun tas uitpakken en ook nog 'netjes' hun kopje thee met een koekje nuttigen en daarna nog even haarfijn aan ons gaan vertellen hoe hun dag was, of ze wel op niveau hebben gepresteerd of dat ze morgen 'verwachten' het beter te doen. Of in het geval van gescheiden ouders, de verwachting hebben (en ook de hoop  natuurlijk) dat het heen en weer gereis, twee verschillende opvoedstijlen en gezins'culturen' zorgt voor dat ze lekker flexibel in het leven staan. Als je het voor elkaar krijgt om dat stukje verwachting los te laten, kunnen kinderen juist groeien, plezier maken en hun EIGEN talenten en valkuilen ontdekken. Ah dat gezegd hebbende, pfff wat is dat moeilijk :-)

Verwachtingen hebben ook zoveel te maken met jouw verwachting van andere mensen. Ik verwacht dingen van mijn kinderen, van mijn lief, van mijn vrienden, mijn familie, ow en wat dacht je van mijn ex en ja dat doen we allemaal. Waar ligt de grens eigenlijk? Wanneer is een verwachting nog realistisch, of moeten ze allemaal maar overboord? Als je verwachtingen los laat hebben de mensen de ruimte om zelf initiatief te tonen en ja echt bij sommige mensen werkt dat eigenlijk heel erg goed. Maar wat doe je dan als dingen dan uitblijven? Verwachtingen zijn sluwe dingen, ze sluipen zo stiekem, achterom, tussendoor je hoofd binnen :-) En dan BENG! komt ie goed binnen.

Dus maak ik maak keuzes (hahah ja echt) in verwachtingen. Sommige verwachtingen heb ik tot mijn hele grote spijt en soms verdriet opgegeven, een plek gegeven, of aangepast tot een realistisch niveau (loslaten en vooruit kijken). Andere hou ik stug aan vast, willen jullie aub svp je jas opruimen?, moet toch kunnen nu, jullie zijn al 8 en 10, of stuur ik een beetje. Als je je verwachtingen omzet in dromen en doen dan zijn ze zo gek nog niet!

Ik verwacht wel dat ook deze verwachtingen binnenkort plaatsmaken voor een totale staat van zenheid waarin er naar verwachting echt geen plaats is voor (valse) verwachtingen (hier en nu :-).

 

 

 

Keuzes, keuzes....met stip op één!

Ik hou niet zo van jaaroverzichten, of lijstjes met top 5 gebeurtenissen. Ow of wat te denken van de top 2000 allertijden, ik heb al moeite om keuzes te maken in Spotify. Keuzes maken dat is sowieso niet een van mijn sterke eigenschappen en soms ook wel (moeilijk he kiezen). Een kerstboom uitzoeken was weer een fijne uitdaging, na 5 rondjes rondom allemaal prachtige kerstbomen, wilde ik het liefst rennend naar huis en geen kerstboom zetten. Te groot, te klein, te breed, te kaal, te krom en toen ik m'n lief liet kiezen was het eerste wat ik er uit floepte: neuh niet die! Het hoort een beetje bij mijn enneagram type (dus hahaha), ik bemiddel graag en kies het liefst waar de ander erg blij van wordt. Soms word ik daar ook best blij mee, soms ben ik daar ok mee en soms denk ik damn wat een achterlijke keuze (zoals de kerstboom). Vroeger zou ik het daar bij laten, nu als zelfstandige gescheiden moeder kies ik steeds vaker waar ik achter sta of zeg ik zelfs een paar keer per jaar: Nee. Met als mooi gevolg dat dingen niet meer zo overlopen, overstromen of erger nog uitbarsten. Want voor mijn type is genoeg echt genoeg, maar dan ook echt. Geen redding mogelijk, klaar is klaar.

Ik weet nu dat praten een belangrijk onderdeel is van een (preventieve) reddingsactie, in welke hoedanigheid ook. Praten niet over de gebruikelijke koetjes en kalfjes want daar ben ik best goed in, maar over belangrijkere issues, over gevoelsdingen :-) In sommige relaties gaat dit ernstig moeizaam, of ben je het samen gewoon een beetje verleerd. Tja zeggen wat je wilt of juist anders wilt is voor een pleaser nu eenmaal niet de makkelijkste opgave. Maar wow het is zo de moeite waard! Het voordeel van een nieuwe relatie is dat je ook nieuwe voornemens kunt maken. Zoals mensen voornemens maken aan het einde van het jaar om te bedenken wat ze in 2015 allemaal anders gaan doen, kan je dat in een nieuwe relatie ook voornemen. Ok, ok, ook ik weet dat voornemens, behalve als je echt daadkrachtig bent gedoemd zijn te mislukken maar meestal zijn dit voornemens waar je alleen voor gaat. In een relatie ben je meestal met z'n twee-en en heb je als je voor elkaar gaat wel een enorm goede, leuke, fijne stok achter de deur. En wat is het is fijn als je niets hoeft voor te nemen omdat dingen gewoon lopen, omdat dingen al fijn zijn en alleen maar nog fijner kunnen worden. Dus ik ga me voor 2015 niks anders voornemen dan gelukkig zijn, das nummero uno op mijn lijst, daar hangt alles aan vast. Want wow, weet je dat is heerlijk rustig zeg!

En om even terug te komen op mijn kerstboom verhaal, in het lijstje van top 5 kerstbomen van Tessa Dix, dit jaar met stip op 1 mijn prachtige kerstboom!

Natuurlijk wens ik jullie hele fijne, gezellige en mooie feestdagen! Maak er in 2015 weer een mooi nieuw jaar van, met heel veel lijstwaardige momenten met de mensen waar je het meest van houdt!

 

 

 

 

 

Daaaaaaaaag Sinterklaasje

intochtkidskopie

Sinterklaas! Sinterklaas.....hm Sinterklaas?

Sinterklaas is eigenlijk elk jaar weer een puntje om naar uit te kijken, de aankomst van de Sint is toch wel het ultieme gezinsuitstapje. Als de Sint dan zijn voeten aan wal heeft gezet en ik er dan midden in zit denk ik, zooooooo is het al 7 december? Naast de gewone dagelijkse gezellige drukte moeten er natuurlijk lijstjes worden getekend, geknutseld of geschreven. Mijn kinderen zijn daar uitermate creatief en zorgvuldig in, het speelgoedboek wordt binnenste buiten gekeerd, bekrast en beschreven. 'Maaaaaaammmmm kijk dit wil ik hebben van Sinterklaas, en wijst naar de allerduurste Playstation. Euhm maar we hebben toch al een WII, een computer, een tablet, een mobieltje en weet ik wat? Jaaaaaa, jij snapt er ook niets van.' Nee das waar, nou dan maar hopen dat Sinterklaas het wel snapt :-) Deze pedagogische discussie ga ik vandaag maar even niet aan, want we moeten ook nog suprises maken, gedichten schrijven en liedjes zingen. Bovendien moeten we nog gaan bedenken wat welk kind waar krijgt en of de kado's van de Sint wel eerlijk worden verdeeld. En dan heb ik het nog niet eens over de andere vraagstukken: vieren we dit jaar 1 keer Sinterklaas of 2, nodigen we alle opa's en oma's uit ? En ja mijn broer en schoonzus komen ook elk jaar en deze gedachten maal twee eigenlijk.

Ik bedenk me weer dat het hard werken is om iedereen een beetje gelukkig te maken, owja en dan ging ik mezelf ook nog gelukkig maken. Moderne moeders willen het toch eigenlijk allemaal, de whole package, ook met Sinterklaas, want we laten ons niet kennen, kom op zeg :-) Dus kom maar op met de gezelligheid, de kadootjes (ja ok niet de playstation maar toch wel een paar leuke dingetjes), de ultieme creatieve surprise en het prachtige gedicht. Ach ook ik weet dat het niet allemaal kan en ook niet hoef en dus ga ik dit jaar doen wat goed voelt. Al onze kinderen vieren op twee plekken Sinterklaas (in elk ingevuld herinnerboek dat ik gezien heb staat dit toch bij de voordelen van gescheiden ouders). Tradities worden een beetje aangepast, uitgebreid en hier en daar wat afgevlakt. We maken, mooie nieuwe herinneringen en volgend jaar, volgend jaar worden dingen weer makkelijker. Want dan hebben we met z'n allen in onze nieuwe samenstellingen, een mooie nieuwe Sinterklaas traditie gemaakt, die we dan net zoals 'normale' gezinnen, rustig, elk jaar kunnen inzetten!

Welke tradities vind jij belangrijk?

 

Been there done that

beentheredonethat

Anderhalf jaar geleden mocht ik een week bloggen op de site van vrouw.nl van de Telegraaf. En poehoe als ik dat nu terug lees denk ik wat heb ik veel geleerd, wat heb ik veel gedaan en 'hm had sommige dingen wellicht anders aan kunnen pakken'. Ik heb op veel plekken gestaan, sta ik nog steeds, of ben ik gezet :-) Van (h)ex tot een van de allerleukste plekken, al zeg ik t zelf 'bonusmama' en er zit nog zoveel tussen.. Scheidingen verlopen nu eenmaal in fases net zoals levens eigenlijk en van elke fase probeer ik het beste te halen, het slimste te leren en het positiefste te onthouden. Want wow wat kan het leven ook mooi zijn en wat heb ik (en dat klinkt best raar) mooie dingen meegemaakt en mooie mensen ontmoet door mijn scheiding. En op momenten kan ik ook zekers wel denken, damn mooi allemaal positiviteit maar geef mij maar een bak Ben & Jerry's :-). Grappig, nouja eigenlijk niet, dat ik alle kanten ken, de negatieve en de positieve.

Het is heeeeeel hard werken om samen er het beste van te maken, families, nieuwe families, exen en nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Het zijn door één scheiding, in mijn geval 4 gezinnen aan elkaar geweven, inclusief alle belangrijke 'bijzaken' zoals opvoeding, wensen, verwachtingen, planningen en niet te vergeten de allerfijnste (not) financiën. En ook al werk je er hard aan, het lullige is, iedereen moet er hard aan werken anders werkt het niet en ja soms moet je dan jezelf aan de kant zetten. Het is schipperen tussen verwachtingen, wensen en ook best belangrijk je eigen grenzen. Oftwel een ingewikkelde aangelegenheid :-) Gelukkig zijn dan daar die mooie mensen, die je helpen op belangrijke momenten, je helpen te herinneren aan je grenzen, of ze juist weer een stukje laten verleggen en te inspireren er iets moois van te maken!

Want ja, mijn kinderen hebben gescheiden ouders, ouders die nu über gelukkig zijn met hun nieuwe partner. Ze hebben 6! bonus broertjes en zusjes, een lieve bonusmama, een lieve bonuspapa, heel veel bonushuisdieren, ze gaan vaak twee keer per jaar op vakantie en vieren minimaal twee keer Sinterklaas (ja sorry dat is toch echt een voordeel van gescheiden ouders hebben volgens kinderen). Genoeg om hard voor te werken dus! (en genoeg om over te bloggen).

Enne waar werk jij hard voor?


 

 

 

Volg ons op FB of TWITTER!

Het Herinnerboek voor gescheiden kinderen is een product van Dix Design
Veldoven 24 | 5432 MC Cuijk | tel 06-48018757 | KVK 17182700 | BTW NL163946853B01

  

Webdesign: DixDesign  Webshop & technische ondersteuning: CrossMediaCreations